Журавлина: користь і шкода осінньої ягоди

Завдяки своїм корисним властивостям журавлина знайшла широке застосування при лікуванні різних захворювань

Ягоди журавлини – цінний харчовий та лікувальний продукт. Для американців журавлина – святкова ягода, без якої не обходиться жоден День Подяки.
Користь журавлини
Журавлина багата вітамінами, пектиновими речовинами, органічними кислотами і цукрами. Ця осіння ягода містить:
Лимонну, бензоевую, яблучну, хінну, олеановые кислоти, а також у незначних концентраціях щавлеву та янтарну кислоти;
Вітаміни. Особливо вона багата вітаміном С;
Фруктозу і глюкозу, меншою мірою – сахарозу;
Біофлавоноїди;
Бетаїн;
Макроелементи і мікроелементи. Ягоди журавлини корисні при різних хворобах. Вони сприяють:
Зниження обумовленого рівня холестерину в сироватці крові;
Зміцненню стінок судин;
Попередження формування атеросклеротичних бляшок на стінках дрібних і середніх артерій;
Запобігання утворення тромбів;
Підвищенню працездатності;
Зменшенню запальних процесів.
Речовини, що входять до складу ягід, володіють антибактеріальними властивостями. Це пов’язано з тим, що вони перешкоджають прикріпленню мікроорганізмів до слизових оболонок, выстилающим різні органи.
Журавлина застосовується при інфекційно-запальних процесах сечовивідного тракту. На тлі її прийому всередину при циститах зменшується вираженість дизуричних проявів (прискореного, хворобливого сечовипускання).
Шкода журавлини
В деяких випадках від застосування журавлини слід відмовитися. Її не варто вживати:
При призначенні препаратів, які зменшують згортання крові (наприклад, варфарину, дабігатрану). Ягода підсилює їх дію, що може призвести до підвищеної кровоточивості;
Спільно з продуктами, в яких містяться великі концентрації щавлевої кислоти (щавель, шпинат, томати, петрушка, буряк), так як журавлина посилює виділення з сечею її солей (оксолатов). Це може сприяти утворенню каменів у пацієнтів, які страждають на сечокам’яну хворобу;
При гастритах з підвищеною секреторною активністю і загостреннях виразкової хвороби, що вражає не тільки шлунок, але й також дванадцятипалу частину кишки.
Також не рекомендується застосовувати журавлину і містять її продукти, якщо є індивідуальна непереносимість ягоди. Це може призвести до розвитку алергічних реакцій.

Добавить комментарий